YOU ALWAYS BURN MY SPIRIT

Wednesday, August 10, 2011

BEST EVER CARAMEL

Assalamualaikum....

Terima kasih buat Yna atas perkongsian resepi ini. Sebab sebelum ni tak suka sangat dengan karamel. Tapi dengan tiba-tiba, wah~ aku jatuh cinta!



-Bonda selalu pesan: Ain, jangan makan makanan yang manis-manis banyak sangat. Aduh!-


Bahan-bahan dan kaedah: Panaskan pengukus. Sementara tu, buat gula hangus (3 sudu gula pasir dipanaskan atas api yang perlahan sampai warna perang, kemudian campurkan 2 sudu air panas) dan tuang dalam loyang 8 inci. Di dalam bekas yang lain, kacau 5 biji telur dengan garpu (sekadar sebatikan kuning dan putih telur). Plus 3/4 tin susu pekat. Sebatikan. Plus 1 1/2 cawan air. Sebatikan. Kemudian, tuangkan campuran telur dan susu tadi ke dalam loyang gula hangus. Kukus selama 20-30 minit atau sampai masak. Enak dimakan ketika sejuk. Selamat mencuba!


Salam Ramadhan.

No comments:

Post a Comment