Assalamualaikum....
Terima kasih buat Yna atas perkongsian resepi ini. Sebab sebelum ni tak suka sangat dengan karamel. Tapi dengan tiba-tiba, wah~ aku jatuh cinta!
-Bonda selalu pesan: Ain, jangan makan makanan yang manis-manis banyak sangat. Aduh!-
Bahan-bahan dan kaedah: Panaskan pengukus. Sementara tu, buat gula hangus (3 sudu gula pasir dipanaskan atas api yang perlahan sampai warna perang, kemudian campurkan 2 sudu air panas) dan tuang dalam loyang 8 inci. Di dalam bekas yang lain, kacau 5 biji telur dengan garpu (sekadar sebatikan kuning dan putih telur). Plus 3/4 tin susu pekat. Sebatikan. Plus 1 1/2 cawan air. Sebatikan. Kemudian, tuangkan campuran telur dan susu tadi ke dalam loyang gula hangus. Kukus selama 20-30 minit atau sampai masak. Enak dimakan ketika sejuk. Selamat mencuba!
Salam Ramadhan.
No comments:
Post a Comment